Barn är lekfulla, kreativa, busiga och roliga. Men ibland kan de vara otroligt jobbiga, särskilt när de inte lyssnar. Vad kan man egentligen göra för att få barnen att lyssna?

Det finns många stunder i livet som förälder som är krävande. Ditt tålamod testas ständigt och det är inte ovanligt att känna att man snart exploderar. Men ta ett djupt andetag och kolla in vår lista på tips som får barnet att lyssna på dig.

  • Du är läraren, barnet är din elev. Du kommer alltid vara ditt barns viktigaste lärare. Om barnet inte lyssnar gäller det att du accepterar att hen kommer att göra många misstag. Men att du tydligt visar att du ändå alltid kommer att älska barnet. Självklart finns det konsekvenser, men genom att först visa förståelse och kärlek kommer ditt barn få betydligt lättare att ta in informationen.
  • Sätt upp gemensamma regler. Istället för att stå med pekpinne och diktera om hur barnet ska bete sig är det oftast smartare att välja en stund på dagen då hela familjen kan sitta ned tillsammans. Gå igenom nya regler för familjen och peka inte ut någon enskild. På det här sättet kan barnet känna sig delaktig och lyssna och lära utan att känna sig utpekad.
  • Bestäm konsekvenser. Precis som att det är viktigt att sätta upp regler behövs det även konsekvenser för olika agerande. Du behöver absolut inte sätta upp straff som hot. Men att prata med barnet om att vårt agerande har följder och konsekvenser, är ett bra sätt att lära barnet att tänka innan hen gör.
  • Gå vidare. När ditt barn gjort ett misstag eller något dumt, kanske slagit ett annat barn, är det viktigt att förklara för barnet vad som hänt och varför det inte är okej. Men så fort ditt barn förstått och insett problemet är det viktigt att du som vuxen släpper det och går vidare. Det finns ingenting att vinna på att skuldsätta barnet mer än nödvändigt, då kommer hen endast känna skam.
  • Var den större personen. Som förälder tvingas man ständigt att vara den stora personen i olika sammanhang. Det är viktigt att du förlåter och visar barnet att det är okej att göra misstag, så länge man lär sig av dem. Med mycket kärlek och stöd kommer barnet känna sig trygg och bli mer självständig.
  • Välj tid. Ibland är det inte rätt tid att läxa upp sitt barn, särskilt inte om hen skriker och sparkar och är arg. Vänta istället tills barnet är lugnt och mår bra. Då kan ni tillsammans prata om situationen i lugn och ro. Här kan man i en viss mån tillämpa ett nära föräldraskap.

0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *