Genom att noggrant planera din föräldraledighet kan du öka chanserna till bättre ersättning och fler lediga dagar. Visst kan du ta ut all föräldraledighet på en gång. Men du har även möjlighet att spara föräldraledigheten och ta ut dagar när barnet är äldre. Det kan vara smart att spara ett par dagar eller veckor som sedan kan användas till semester eller liknande. Här är en liten lista med smarta tips inför planeringen av din föräldraledighet.

  • Moderskapsbeviset bör skickas in direkt när du fått det i femte månaden. Beviset skickas till försäkringskassan som då kan börja räkna på din inkomst som föräldrapenningen grundas på.
  • Börja gå igenom hur föräldraledigheten ska läggas upp. Kanske vill ni bägge vara lediga tillsammans den första tiden? Ska ni försöka börja jobba så fort som möjligt och spara resterande föräldraledighet? Det finns inga rätt eller fel, försök fundera över vad som är bäst för just er familj.
  • Dela upp dagarna lika. Många par som ska ta ut föräldraledighet brukar låta kvinnan vara hemma mest eftersom mannens lön i många fall är högre. Dock är det inte alltid det bästa alternativet. För att få ut så stor föräldrapenning som möjligt är det bättre att dela lika på dagarna. Om arbetsgivaren har tecknat ett kollektivavtal har arbetstagare rätt till föräldralönen.

Om du och din partner väntar ert första barn kanske ni vill ta ut föräldraledighet tillsammans den första perioden. Det är mycket som förändras när bebisen anländer, givetvis massor av härliga stunder. Men det kan också kännas lite tungt för en nybliven mamma att vara hemma helt själv med bebisen den första tiden. Då går det att ta ut dubbeldagar. Alltså att både mamman och partnern är föräldralediga tillsammans.

Något annat som är bra att komma ihåg är att ni kan dela upp föräldraledigheten nästan precis hur som helst. Med andra ord behöver du inte ta ut en vecka åt gången eller ens en dags föräldraledighet åt gången. Det går att ta ut en halvdag och låta partnern ta ut resterande halvdag. Eller att den ena partner är föräldraledig måndag till onsdag och den andra partnern är hemma torsdag och fredag.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *