Hur uppfostrar du barn på bästa sätt? Här har du 5 tips från oss!

Alla vill vi vara världens bästa föräldrar. Men ibland kan det verkligen kännas hopplöst, särskilt om barnet ständigt skriker, gråter och vägrar att lyssna. Ryck upp dig! Vi har fem superbra tips som förenklar föräldraskapet och gör uppfostran bättre och enklare.

1.    Överös med kärlek

Detta tål att sägas hur många gånger som helst. Barn som växer upp med kärleksfulla föräldrar och som ständigt får höra att hen är älskad, kommer bli tryggare i sig själv. Oavsett vad barnet gör för fel är det viktigt att som föräldrar visa att ni alltid kommer älska ert barn, oavsett vad. Kärlek och omsorg är alltid bra, exempelvis när barnet gjort något bra. Men tänk på att barn som är ledsna eller arga och missförstådda, kanske behöver höra ”jag älskar dig” lite mer än andra.

2.    Sätt gemensamma gränser, belöningar och regler

Det kan ibland vara bra att ha familjemöten. Kanske varje söndag eller liknande. Där går ni igenom vem som ska göra vad i veckorna, exempelvis dela ut arbetsuppgifter för samtliga familjemedlemmar. Men istället för att diktera om vad barnet ska göra (”Du ska städa badrummet varje söndag”) kan det vara bättre att låta barnet vara delaktigt i att komma på vad som behöver göras och istället fråga ”Vad skulle du kunna tänka dig att göra?”.

3.    Involvera barnet – se hen som din jämlike

Detta handlar också lite om ovanstående punkt, om att låta barnet vara delaktigt. När föräldrar ständigt tjatar och gnatar på sina barn kommer barnen inte känna respekt eller lyssna på sina föräldrar eftersom de är för auktoritära. Om ni istället låter barnet vara med när ni gör planer, exempelvis matinköp, känner sig barnet viktig och involverad. Dessutom är det lättare att även få barnet att känna sig intresserad och av att vilja hjälpa till.

4.    Rutiner

För många familjer passar det bra att lägga upp olika rutiner, exempelvis tid när barnet ska gå upp, eller gå och lägga sig. Eller tidpunkter för när det är middag. Precis som vi nämnt tidigare är det alltid bra att låta barnet vara med att bestämma rutiner, berätta vad hen tycker är bra eller inte bra.

5.    Stötta och supporta

Många föräldrar drömmer om att ens barn ska få liknande eller samma hobbys som en själv. Men det är viktigt att alltid stötta och vara lyhörd för vad ditt barn faktiskt tycker om. Kanske är det idrott, kanske är det musik. Eller något helt annat. Genom att ständigt överösa barnet med support och stöttning kommer hen att få ett bättre självförtroende.

Det är lätt att tänka att man antingen uppfostrar för fritt eller för strikt. Men det finns faktiskt mellanlägen där du kan kombinera ditt föräldraskap med både regler och fri lek. Prova er fram för att hitta ett sätt som passar just er familj och ditt barn. Barn är individer med egna personligheter, styrkor och svagheter, precis som oss vuxna. Det är viktigt att behandla sitt barn som en tänkande, kännande och egen varelse.